Instagram
κυλιόμενη εικόνα με το σκύλο

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ρινόκερος

Οι ρινόκεροι στα προϊστορικά χρόνια ζούσαν ακόμα και στην Ευρώπη, κάτι που απεικονίζεται σε σωζόμενες τοιχογραφίες σπηλαίων. Σήμερα, όμως, πολύ λίγοι ρινόκεροι επιβιώνουν έξω από εθνικά πάρκα και καταφύγια στην Αφρική και την Ασία.

Η ζωή του ρινόκερου

Ο ρινόκερος είναι φυτοφάγο ζώο που στηρίζεται κυρίως στην πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης και της ακοής. Αντίθετα, έχει φτωχή όραση και δυσκολεύεται να ξεχωρίσει από μακριά αν ένα ζώο αποτελεί απειλή ή όχι για τον ίδιο. Έτσι μπορεί να επιτεθεί προληπτικά, δίνοντας την εντύπωση ευέξαπτου ζώου. Ευτυχώς για τους εχθρούς του, δυσκολεύεται να κάνει στοχευμένες επιθέσεις.
Παρόλο που το δέρμα των ρινόκερων είναι παχύ, είναι ευαίσθητο στον καυτό ήλιο αλλά και στα τσιμπήματα των εντόμων. Γι’ αυτό αλείφουν το σώμα τους με λάσπη, που λειτουργεί ως αντηλιακό και εντομοαπωθητικό. Επίσης για να δροσιστούν, οι ρινόκεροι συνηθίζουν να πλατσουρίζουν σε λιμνούλες και αμμώδεις κοίτες ποταμών.
Παρά το μεγάλο βάρος τους, που ξεπερνά τα 1.000 κιλά στην περίπτωση του μαύρου ρινόκερου και μπορεί να φτάσει και τους 4 τόνους για τον λευκό ρινόκερο, είναι ταχύτατα ζώα. Μπορούν να ξεπεράσουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα όταν επιτίθενται, τρέχουν δηλαδή γρηγορότερα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή 100 μέτρων!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.wwf.gr/endangered-species/rhino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου